Az ételintolerancia nem ételallerga!

Ételintolerancia kialakulásakor a gyakran nem jellegzetes tünetek a kiváltó étel elfogyasztása után hosszú idővel – akár napokkal, hetekkel később – jelentkeznek,  súlyosságuk függhet az elfogyasztott étel mennyiségétől.

A jelentkező tünetek gyógyszeres kezelésre általában nem reagálnak, azonban a megfelelő étrend kialakításával és betartásával enyhülnek, vagy teljesen megszűnnek. Az ételintolerancia hátterében az elfogyasztott étel hatására kórosan felszaporodó IgG antitest áll.

Az ételallergia (a klasszikusan – I. típusú, azaz IgE antitesthez kötődő reakció) a szervezet azonnali, heves reagálása bizonyos élelmiszerekre. Az allergiás tünetek nagyon jellegzetesek (pl. ödéma kialakulása, fulladás, kiütések) melyek életveszélyesek is lehetnek. Sokkal ritkábban fordul elő, mint az ételintolerancia; csupán a népesség 1%-át veszélyezteti. A heves tünetek gyógyszeres kezelésre jelentősen mérséklődnek vagy elmúlnak. Felismerése és azonnali gyógyszeres kezelése orvosi szaktudást igényel.

Az immun eredetű ételintolerancia nem azonos az enzimhiány okozta ételérzékenységgel sem! Mint például a laktóz intolerancia vagy a lisztérzékenység (cöliákia).