Az Ételintolerancia tesztet akkor érdemes elvégeznie/elvégeztetnie amikor a tünetei, panaszai ellenére az orvosi vizsgálatok nem mutattak ki kóros elváltozást.

A kellemetlen tünetek közös jellemzői, hogy lassan alakulnak ki, rendszertelenül térnek vissza és mögöttük semmilyen, a klasszikus diagnosztikai vizsgálatokkal (labor, röntgen, ultrahang, CT, MR) kimutatható elváltozás nincs. A pontos diagnózis hiányában tapasztalati úton felírt gyógymódokra (antibiotikum kezelés, fájdalomcsillapítás, anti-hisztamin kezelés, bőrpanaszok felületi kezelése, stb.) nincs javulás.
A leggyakoribbak az emésztőszervi elváltozások, de sűrűn találkoznak az orvosok bőrtünetekkel, ekcémával, kiütésekkel, atopiás dermatitissel, migrén-szerű fejfájással vagy idegrendszeri tünetekkel, álmatlansággal és depresszióval is.

A táplálék specifikus immunglobulinok kimutatásával hosszabb idő óta kísérleteznek.
A módszer nehézsége, hogy táplálékaink rendszerint nagyszámú fehérjét tartalmaznak és kevés információ áll rendelkezésre arról, hogy melyik játszik szerepet a tünetek kialakulásában. Korábban az IgG mediált intoleranciát valamelyik IgG alosztály (IgG4) kimutatásához kötötték, ez azonban nem volt sikeres.
Ezért a ma elterjedt módszer az egyes élelmiszerek ellen termelődött összes (total) IgG kimutatása.
A FoodDetective teszt készlet 5 µl ujjbegy vérből mindösszesen 46 különböző ételre specifikus (össz) IgG-t mutat ki. A kevesebb, mint 40 perc alatt végrehajtható vizsgálat kvalitatív eredményeket ad.

FoodDetective

Szintén érdemes elvégeznie a tesztet ha sportol (főleg ha sportoló) így a tünetei nem csak kellemetlenek, de akadályozzák teljesítményében.

A teszteredménye alapján nagyon fontos a diétát betartania.
A diéta hibák és a be nem tartott diéta esetén a tünetek visszatérhetnek, a rosszul összeállított étrend más problémákat is okozhat.
Gyerekeknél különösen fontos!
Javasoljuk dietetikus/szakember segítségét az étrend kialakulásában.