Mihez kezdjünk a teszteredményekkel?

A legtöbb ember a tüneteinek enyhüléséről vagy megszűnéséről számol be /2-3 hónappal/ azután, hogy elhagyta az ételeket, melyek pozitív reakciót mutattak a teszttel. A FoodDetective™ teszttel kapott eredmények alapján egyszerűen változtathat étkezési szokásain. A legegyszerűbb megoldás, ha minden pozitív reakciót adó élelmiszert elhagyunk legalább 3 hónapra. Ha azonban egyszerre sok pozitív eredményt kapott, összes élelmiszer egyszerre történő elhagyása túlságosan radikális változtatás lenne.
Ez esetben a következőképpen könnyíthet a váltáson:

a.) Tartózkodjon azoktól az élelmiszerektől, amelyek közepes vagy erős reakciót mutatnak.
b.) Váltogassa forgóban a gyenge jelet adókat.

A forgó azt jelenti, hogy 4 naponta egyszer egyen csak belőlük. Ha a búzát kell forgóban fogyasztania, akkor például:

  1. nap búzakenyér legyen,
  2. nap zab süti.
  3. nap kukoricakenyér,
  4. nap rizskenyér,
  5. nap ismét búzalisztből készült kenyér vagy tészta és így tovább.

Előfordulhat, hogy az új diéta megkezdése utáni első napokban rosszabbul érzi magát. Ilyenkor is érdemes kitartani az új diéta mellett.
Fontos további szempont, hogy étrendje továbbra is kiegyensúlyozott maradjon. Ezért célszerű, ha az elhagyott élelmiszereket más, intoleranciát nem okozó új diétával váltja fel. Erre vonatkozóan kérje dietetikus/ szakember tanácsát.

Étrendváltoztatás előtt

A táplálkozás és az egészség, kéz a kézben járnak. Melyek azok az alapvető szabályok, melyekre érdemes odafigyelni, mielőtt változtatna étrendjén?

  1. Nagyon fontos, hogy étrendünk egészséges és tápláló legyen.
  2. Amennyiben orvosi kezelésre szorul, gyermeket vár vagy orvosi kezelés alatt áll, egyeztesse a tervezett változásokat egészségügyi szakemberrel: orvossal, táplálkozási szakemberrel, dietetikussal.
  3. Amennyire csak lehetséges tervezze meg étrendjét. Jelentősen csökkenthető az átállással járó “Mit is egyek?” dilemma, ha a szervezete által nem elutasított élelmiszerekből receptgyűjteményt állít össze.